Festes Majors

  Die deutsche Seite ist noch im Aufbau. Wo noch nicht geschehen, werden die englischen Inhalte nach und nach durch deutsche ersetzt. Danke für Ihr Verständnis.

 ALBARCA

 

AGOST:

MARE DE DÉU D’AGOST, 15 d'agost, FESTA MAJOR. Pregó, balls o actuacions folklòriques, jocs de bitlles tradicionals. Tradicional pujada a l’ermita de la Mare de Déu del Montsant el darrer dia de la festa.

 

BELLMUNT DEL PRIORAT

 

DESEMBRE:

SANTA BÀRBARA, patrona dels miners, el dia 4 de desembre. Festa recuperada de la tradició local. Processó des de les mines al poble i actuació musical.

 

SANTA LLÚCIA, FESTA MAJOR, el dia 13 de desembre. Ball o actuació musical.

SANTS INNOCENTS, FESTA MAJOR, el dia 28 de desembre té lloc la "Badejada", àpat cuinat al carrer pels homes del poble. Es tracta d'un guisat de fesols amb "badejo" (bacallà).

 

LA BISBAL DE FALSET

 

MAIG:

SANT ISIDRE, festa dels pagesos, dinar popular organitzat per la Cooperativa.

 

AGOST:

APLEC A LA COVA DE SANTA LLÚCIA, Segon diumenge d’agost. Missa, esmorzar popular i actuació folklòrica.

 

SETEMBRE:

FESTA MAJOR, 8 de setembre. Balls, actuacions musicals, jocs de cucanya...

 

CABACÉS

 

FEBRER:

SANT BLAI, 3 de febrer, FESTA MAJOR (Repartiment de “blaiets”, ball i sardanes). El dissabte de la Festa Major se celebra la Festa de l’oli, amb un esmorzar popular, visita a les instal·lacions del molí de la cooperativa agrícola i una conferència.

 

ABRIL:

SANT MARC, 25 d'abril. Se celebra un aplec a l'ermita de la Foia amb una subhasta de rams de flors i coques. Festa que es remunta al dia de Sant marc de 1791.

 

MAIG:

SANT ISIDRE, 15 de maig (missa en honor al sant, cucanyes per a la canalla i  a la tarda alguna activitat cultural i aperitiu).

 

AGOST:

ROMIATGE A L'ERMITA DE LA FOIA, 5 d'agost. Se celebra la Verge de les Neus, amb una missa a l'ermita i un dinar popular (paelles d'arròs).

 

DESEMBRE:

FESTA DE SANT NICOLAU, 6 de desembre. Festa infantil de gran tradició. Es tracta d'una capta de llaminadures pels carrers mentre canten una antiquíssima cançoneta tradicional.

FIRA DE L’OLI, DURANT EL Pont de la Puríssima. Fira de diversos productes i d’oli el·laborat a Cabacés i diverses activitats relacionades amb el món de l’oli: recollida d’olives, visita al molí, tast d’oli…

 

CAPÇANES

 

JUNY: CAPÇANES FOU, 1 de juny, Jornada de cultura popular

 

JULIOL:

FESTA MAJOR, del 2 al 5 d’agost. Destaca el Dia dels Barbis, en què una colla d'homes del poble són els encarregats de dur a terme tota una jornada de gresca pels carrers.

 

SETEMBRE:

FESTA INSTITUCIONAL AL MONUMENT AL CARRASCLET, dia 11 de setembre, acte institucional, en el qual hi són convidades totes les autoritats de la comarca i algun representant del Govern de la Generalitat de Catalunya.

 

DESEMBRE: FIRA D’ARTESANS, dia 7.

CORNUDELLA DE MONTSANT

 

GENER:

SANT ANTONI, 17 de gener. Es beneeixen els animals i es prepara un dinar a l’ermita de Sant Joan del Codolar.

 

MAIG:

JORNADA GASTRONÒMICA: Diada de l’arròs amb conill i Diada dels caragols dolços i coents, 4t diumenge de maig (coincidint amb la segona Pasqua). També Mostra de vins de Cornudella i Mercat d’artesania.

 

AGOST:

FESTA MAJOR, 3er cap de setmana d'agost. Pregó, ball, gegants, havaneres, finals esportives...

 

SETEMBRE:

DIADA NACIONAL, 11 de setembre, gegantina paella popular a la plaça

 

FALSET

 

GENER:

L'ENCAMISADA, se celebra el cap de setmana més proper al dia de Sant Antoni Abat, 17 de gener. Desfilada de cavalleries guarnides, muntades pels genets mudats amb vestit típic. amb ball de jotes i benedicció dels “panets” del Sant.

 

FEBRER:

Festa de SANT BLAI, 3 de febrer. Festa del barri del Malanyet. Es passeja un "coc de recapte" d'entre 10 i 20 metres pels carrers del poble que després es rifa.

 

ABRIL:

CONCERT DE PRIMAVERA: a càrrec de la Banda Vila de Falset. Es tracta de la cloenda de les Jornades Musicals que organitza en aquest mes l'Associació Musical Vila de Falset.

 

MAIG:

FIRA DEL VI. Primer cap de setmana de maig, coincidint normalment amb l’1 de maig. Estands dels diversos cellers de la comarca on es pot fer tast comprant uns tiquets vàlids per a 10 degustacions, conferències, taules rodones, iniciació al tast de vi, concurs de cuina popular al carrer etc.

 

AGOST:

MARE DE DÉU D’AGOST, 15 d'agost, FESTA MAJOR. Durant els dies de la festa tenen lloc diversos actes tradicionals com l'Espígol, passejada dels nens del poble que porten cistellets plens d'espígol i que van escampant pels carrers, les "Danses", coques que es reparteixen amb acompanyament musical a la persona més gran, a la més petita i a persones que voluntàriament han contribuït  en benefici del poble i a altres vilatans que les vulguin comprar, ball de coques, i la "Batalla de Flors", desfilada de carrosses i batalla de confetti.

 

SETEMBRE:

SANTA CÀNDIA, 2n cap de setmana de setembre. SEGONA FESTA MAJOR. Actes diversos.

 

NOVEMBRE:

FIRA DE SANT ANDREU, 29 i 30 de novembre. Fira multisectorial d'antiga tradició i Fira d’Artesania.

 

LA FIGUERA

 

GENER:

SANT PAU, 15 de gener. Romeria fins a l’ermita en honor al sant, on es canten els goigs i s’encén una gran foguera.

 

MAIG:

SANT ISIDRE, 15 de maig.

 

AGOST:

FESTA MAJOR, segon cap de setmana d'agost. Havaneres, ball, i aplec de sardanes a l’ermita de Sant Pau amb esmorzar, missa i sardanes.

 

NOVEMBRE:

FESTA DE SANT MARTÍ, 11 de novembre, antiga Festa Major. Teatre, ball i xocolatada.

 

 

 

 

GRATALLOPS

 

GENER:

SANT SEBASTIÀ, 20 de gener, Festa d'hivern. L'últim diumenge de gener es fa la pujada a l'ermita de la Consolació.

 

AGOST:

SANT LLORENÇ, 10 d'agost, FESTA MAJOR. L'últim diumenge es fa la pujada a l'ermita de la Consolació.

 

GUIAMETS

 

FEBRER:

CALÇOTADA POPULAR, en cap de setmana, a mitjans del mes

 

AGOST:

SANT LLUÍS I SANT FÈLIX, 19 d’agost, FESTA MAJOR. Es fan sardanes, música tradicional i ball.

 

DESEMBRE:

ELS SANTS INNOCENTS, 28 de desembre. Esmorzar popular i ball.

 

EL LLOAR

 

AGOST:

SANT DOMÈNEC, cap de setmana més proper al 4 d’agost, FESTA MAJOR. Repic de campanes, cucanyes, futbol i ball.

 

SETEMBRE:

SANT MIQUEL, 2 de setembre

 

MARÇÀ

 

MAIG:       

FIRA D’ARTESANIA. Tercer dissabte de maig aproximadament. Carrers de la població.

 

AGOST:

MARE DE DÉU D’AGOST, 15 d'agost, FESTA MAJOR. Destaca "L’espígol", entre d'altres actes, en què la canalla de la vila es passeja pels carrers escampant l’espígol que duen en cistellets.

 

DESEMBRE:

COMPLETES, tarda del 26 de desembre. A l'església s’interpreta un cant datat el segle XVI i els goigs a la Mare de Déu de les Malalties. A la matinada té lloc la processó de l’Aurora, en la qual només participen els homes del poble, que recorren la localitat cantant-li a la Mare de Déu.

MARE DE DÉU DE LES MALALTIES, 27 de desembre.

 

MARGALEF DE MONTSANT

 

ABRIL:

SANT MARC, 25 d’abril, pujada a l’ermita de Sant Salvador.

 

AGOST:

SANT SALVADOR, 6 d'agost, pujada a l'ermita de Sant Salvador. Esmorzar popular i ball, amb un repertori tradicional, com el Ball del “fanalet” o el “ball de rams”. Festes durant el cap de setmana.

 

SETEMBRE:

SANT MIQUEL, 29 de setembre, FESTA MAJOR.

 

NOVEMBRE:

MATANÇA DEL PORC, 1 de novembre, dinar popular.

 

EL MASROIG

 

GENER:

SANT SEBASTIÀ, cap de setmana més proper al 20 de gener, FESTA MAJOR D’HIVERN. Cercavila i recollida de “guinaldos” per la població, missa, benedicció de les coques de Sant Sebastià i repartiment amb acompanyament de música. A la tarda tradicional Ball de Coques a la Plaça de la Vila, subhasta de “guinaldos” i coques, sopar popular i ball.

 

MARE DE DÉU DE LES PINYERES, 1er dissabte després de Pasqua. Missa en honor a la Mare de Déu de les Pinyeres, sardanes i ballets a càrrec de la canalla del poble. Es retorna a peu al poble amb la imatge de la Mare de Déu on hi romandrà vuit dies. A la nit espectacle musical a càrrec d’un grup de gent del poble.

 

JUNY : FIRA DEL VI SOLIDÀRI, aproximadament el segon dissabte del mes. Degustació i venda de vi i altres productes en benefici dels nens malalts de càncer.

AGOST:

SANT BARTOMEU, cap de setmana més proper al 24 d'agost, FESTA MAJOR. Concurs de carrers engalanats, ball, futbol... El dia dels Dropos, cucanyes, desfilada i concurs de carrosses, correfocs i sopar de comiat.

 

OCTUBRE - NOVEMBRE:

SETMANA CULTURAL, darrer cap de setmana d’octubre i fins al dia 1 de novembre. Conferències, exposicions, concerts, teatre, concurs gastronòmic i de vins artesans de la vila.

 

EL MOLAR

 

ABRIL:

SETMANA CULTURAL. Pels volts de Setmana Santa, s’organitzen unes jornades de concerts, xerrades, competicions, teatre, etc.

 

AGOST:

SANT ROC, 15,16,17 i 18 d'agost, FESTA MAJOR. Balls, cucanyes, correfocs, carrosses…

 

DESEMBRE:

FESTA DE LES XIQUES, 6-8 de desembre. Antiga tradició amb coques i ball de jotes.

 

LA MORERA DE MONTSANT

 

JUNY:

SANT JOAN. Pujada de la Flama del Canigó, crema de la Foguera i sopar i ball.

 

SETEMBRE:

NATIVITAT DE LA MARE DE DÉU, del 8 a l’11 de setembre, FESTA MAJOR. Ball, teatre i altres actes.

 

OCTUBRE:

CASTANYADA POPULAR. 31 d'Octubre. Sopar i ball.

 

POBOLEDA

 

AGOST:

SANT DOMÈNECH, 4 i 5 d’agost, FESTA MAJOR. curses populars, recitals, concursos, concerts, balls, jocs, cucanyes...

 

MARE DE DÉU D’AGOST, 15 d’agost, tradicional cantada d’havaneres. El dia 16 d’agost es fa una romeria a l’Ermita de Maria Assumpta

 

SETEMBRE:

FESTA DE LA VEREMA A L’ANTIGA. El segon cap de setmana es fa una festa solemnitzant la collita amb excursions a vinyes, visites a cellers i actes lúdics de tot tipus. Es va a veremar amb animals, a continuació hi ha un esmorzar i la piada de raïms i finalment una degustació de vins.

 

PORRERA

 

GENER:

SANT ANTONI, 17 de gener. Es puja a l’ermita dedicada a aquest sant i es beneeixen els animals.

 

FEBRER:

EL ROTLLO, 2 de febrer. Dolç típic que es reparteix per les cases i es menja l'endemà, dia de Sant Blai, al camp o la vora del riu.

CARNAVAL ( data a concretar)

 

MAIG:

TAST DE CARINYENES : 3 de maig, mostra i degustació de vins de Porrera.

FESTA MAJOR DE ST. JOAN DE LA CIRERETA, cap de setmana més proper al 6-7 de maig.

 

JUNY:

 SANT JOAN, amb encesa de “la gala” (foguera), grallers, coca i cava.

 

AGOST: CONCURS NAS D’OR (Nas, Nasset, Nassot) i Ball i Musclada.

 

NOVEMBRE:

FESTA MAJOR DE TARDOR, segon cap de setmana de novembre. Es fa un repartiment de coques pels carrers a càrrec dels infants, visita guiada als cellers i altres activitats festives.

TASTA PORRERA : Mostra i degustació de vins i plats típics de Porrera), segon dissabte de novembre.  

 

DESEMBRE :

PESSEBRE VIVENT (data a concretar).

 

 

PRADELL DE LA TEIXETA

 

JULIOL:

FESTA MAJOR. 3er cap de setmana de juliol en honor de Santa Magdalena (dia 22 de juliol).

 

SETEMBRE:

2ª FESTA MAJOR. 1er dissabte passat Sant Miquel (29 de setembre).

 

SCALA DEI

 

SETEMBRE:

FESTA MAJOR.  24 de Setembre i el cap de setmana més proper.

 

SIURANA

MAIG:

JUBILEU. Festa que es celebra el dia 9 de maig des del 1682, la tradició és molt antiga i es tracta d'una rogativa d'aigua per als conreus. Els pobles del voltant no hi falten.

 

AGOST:

FESTA MAJOR. El dia 15 d'Agost, festivitat de la Verge Assumpta. Es fan jocs de bitlles tradicionals.

 

LA TORRE DE FONTAUBELLA

 

AGOST:

FESTA MAJOR. Primer cap de setmana d’agost.

 

DESEMBRE:

FESTA MAJOR D’HIVERN coincidint amb Cap d’any, es fa sopar i actuació musical.

 

TORROJA DEL PRIORAT

 

MAIG:

JOCS FLORALS. Tenen lloc el segon dissabte del mes de Maig. Hi participen poetes i escriptors d’arreu dels Països Catalans.

 

SETEMBRE:

FESTA MAJOR. Dia 29 de Setembre, diada de St. Miquel.

 

ULLDEMOLINS

 

MARÇ:

FESTA DE LA TRUITA AMB SUC. Festa gastronòmica que se celebra el segon cap de setmana del mes de març. Elaboració, concurs, tasts i festa al voltant d'aquest plat tant prioratí.

 

AGOST:

APLEC DE SARDANES. Primer cap de setmana d’agost

FESTES D'AGOST. Festa en honor a la Verge Assumpta, pels volts del 15 d'agost.

FESTA DE LA MARE DE DÉU DE MONTSANT. Dia 17 d’agost. Festa a l'ermita.

SANT BARTOMEU. Dia 24. Excursió fins a l'ermita, missa i dinar de germanor.

 

SETEMBRE:

FESTA MAJOR. Dia 8 setembre. Ball, música  i activitats de carrer.

 

OCTUBRE:

EL ROSER. El diumenge més proper al 7 d'octubre. Es fa la festa de les Majorales del Roser ballant-se el típic i antic ball del mateix nom.

SANT GALDERIC, patró dels pagesos catalans, dia 16 d’octubre. Missa, repartiment de coques, dinar i concurs de pastissos.

 

DESEMBRE:

FESTA DE LORETO. Dia 10 de desembre. Festa patronal del santuari organitzada per les Majorales.

 

 

 

LA VILELLA ALTA

 

GENER:

SANTA PRISCA. Festa Major d'hivern. Dia 18 de gener. Vermut i actuació musical.

 

JULIOL:

SANT JAUME. Festa Major d'estiu, dia 25 de Juliol. Ball, música i activitats.

 

AGOST:

APLEC DE SARDANES. Segon cap de setmana d’agost.

 

DESEMBRE:

FESTA DE SANTA LLÚCIA. Dia 13 de desembre. Actuació musical i vermut

 

LA VILELLA BAIXA

 

MAIG:

SANTA QUITÉRIA. Dia 22 de Maig.

 

JUNY:

FESTA MAJOR. Pasqua Granada (movible). Balls d’envelat.

SANT JOAN. 24 de Juny. Es celebra a la vigília del 24 de Juny per commemorar l'arribada de l'estiu coincidint amb la nit més curta de l’any.