PRADELL DE LA TEIXETA

  Die deutsche Seite ist noch im Aufbau. Wo noch nicht geschehen, werden die englischen Inhalte nach und nach durch deutsche ersetzt. Danke für Ihr Verständnis.

Pradell de la Teixeta
L'ESSÈNCIA DE LES PEDRES

El nom de Pradell és, segons l'Institut d'Estudis Catalans, el diminutiu de prat, i Teixeta, bosc de teixos, fa referència a la gran presència d’aquests arbres a les serres dels voltants. Tot i això, també hi ha qui defensa que Pradell prové de parrell (pedra de guix), ja que aquest mineral també és abundant a la zona i hi han funcionat diverses guixeres. Però més que per l'avellana, pel teix o pel guix, actualment Pradell de la Teixeta és conegut arreu per la seva condició de poble eòlic.

Les construccions de pedra seca tenen un gran valor històric i són un autèntic referent identitari a molts territoris on predominen. En aquest sentit, han configurat al llarg dels segles uns paisatges agrícoles i ramaders de gran valor dominats sobretot per l'olivera, la vinya, l'ametller i els cereals, plenament adaptats als sòls i al clima.

Els murs de pedra seca, per la seva banda, a més de formar bancals o delimitar parcel·les, constitueixen rics ecosistemes per a moltes espècies animals (insectes i invertebrats, amfibis, rèptils i petits mamífers i també algunes espècies d'aus que hi nidifiquen) i vegetals (falgueres, líquens i molses).

Al llarg de la història, moltes generacions han extret, dels que acabaven essent camps de conreu, les pedres que n'impedien la llaurada i el correcte creixement de les llavors. Aquestes pedres han servit per construir els marges de despedregar i els murs de pedra seca, que protegeixen i limiten els camps i, en alguns casos, també les propietats.

Audio-Inhalte: