Els molins de la Ruta de l’Oli del Priorat mantenen les portes obertes en plena collita

03/11/2017

Aquest dilluns dia 26 d’octubre s’inicia la campanya de l’oliva en diversos dels vuits molins d’oli que són visitables a la comarca del Priorat. Tot coincidint amb la collita, els molins mantenen les portes obertes, amb la qual cosa és possible visitar-los justament en el moment més transcendent de l’any: el de la recol·lecciói la mòlta de les olives. Actualment hi ha vuit molins a la Ruta de l’oli impulsada des del Consell Comarcal del Priorat.

Els molins que iniciaran la campanya entre aquest dilluns i dimarts (i que es prolongarà fins al gener) són la Cooperativa de Cabacés, el Molí Miró Cubells, també de Cabacés, i el Molí Baix Priorat del Masroig. Las resta de molins visitables de la comarca començaran la campanya el dia 2 de novembre. Elsvuit molins que integren la Ruta de l’oli i que en la seva gran majoria estan adscrits a la DOP Siurana, són: Molí Nou de la Vilella Alta, Cooperativa Agrícola Sant Jaume d’Ulldemolins, Cooperativa de la Bisbal de Falset, Cooperativa de Cabacés, Molí Miró Cubells, Molí Gratavinum, Molí del Celler del Masroig, Cooperativa de la Serra d’Almos.

Per poder visitar els molins de la ruta és necessari fer reserva prèvia amb un dia d’antelació. Les visites són diferents segons cada molí, i les opcions són diverses: visita guiada, tast d’olis, visita a les finques, degustació de productes locals, elaboració oli ecològic... En el web de l’oficina de turisme s’hi pot trobar tota la informació necessària i els contactes de cadascun dels molins. Aquest n’és el link:

http://www.turismepriorat.org/ca/ruta-dels-molins-oli

Tot i que la majoria de molins de la ruta es poden visitar tot l’any (sempre que es faci reserva prèvia), la visita guanya en atractiu tot coincidint amb la campanya, atès que és l’únic moment de l’any en quèes pot veure i conèixer com funciona la mòlta de les olives, el procés fonamental que permet treure’n el suc i elaborar oli d’oliva verge extra, com és el cas dels olis prioratins.