TORROJA DEL PRIORAT

L’ESFORÇ PER LA QUALITAT

Una denominació d’origen vitivinícola és el nom geogràfic d’una regió que designa un producte procedent de la vinya, del vi o de l’alcohol, que es distingeix per qualitats i caràcters diferencials a causa de, principalment, el medi natural, les varietats, el tipus d’elaboració i la criança.

Des d'abril de 1999 a Torroja del Priorat hi ha la seu del Consell Regulador de la DOQ Priorat. El reconeixement com a Denominació d’Origen Qualificada l’any 2000 va suposar la redacció d’un nou reglament que accentuava la importància del territori, recollia les innovacions tècniques i establia rigoroses mesures de protecció dels vins per tal de garantir-ne encara més la qualitat.

Els orígens de la Denominació d’Origen Priorat es remunten cap al 1927, quan un dels grans propietaris de Torroja, Enric Compte, va començar les gestions i va crear una comissió per tirar el projecte endavant. La fama internacional dels vins i la gran demanda de mitjans del segle XIX van fer que s’anomenés Priorat a qualsevol vi d’alta graduació i abundant color elaborat al sud de Catalunya.

L’Estatut del Vi, promulgat el 1932 pel Ministeri d’Agricultura, ja reconeixia el Priorat com a zona vinícola que calia protegir. El 5 de setembre de 1933 es publicà l’ordre per la qual es constituïa el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Priorat amb seu social a l’Estació Enològica de Reus, però per una manca d’entesa en els límits no va ser fins el 1954 que es va aprovar el reglament del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Priorat.

Des del Balconet es pot veure un entorn privilegiat. Torroja del Priorat conserva les grans cases senyorials del segle XVIII i carrers empedrats amb curiosos dibuixos. Torroja del Priorat és una de les viles més ben conservades del Priorat.

És interessant l'església parroquial de Sant Miquel, neoclàssica, amb elements barrocs, construïda entre el 1766 i el 1767, que guarda com a peça notable un orgue d'estil romàntic francès amb elements catalans, construït al voltant de 1800 pel francès Joan Pere Cavailler. Actualment, encara s’hi fan concerts.

Paissatge del vi
DOQ Priorat
Audios
Archivo de audio