CAPÇANES (COOPERATIVA)

VISIÓ DE FUTUR
El Celler de Capçanes produeix des de 1995 vi kosher , un vi que consumeix la comunitat jueva en celebracions com la Pasqua jueva o el Sàbat. Aquest producte s’exporta a diversos països, fins i tot a Israel. L’any 2007, en una subhasta celebrada al National Jewish Heritage Museum de Manhattan es van pagar 1.000 dòlars per una ampolla. Està considerat el millor vi kosher del món no vinificat a Israel.

El procés d’elaboració és molt curiós. Tota la preparació del vi, excepte la verema, l’han de fer jueus. Altres condicions que ha de reunir el vi kosher són: no es poden utilitzar fertilitzants orgànics, l’edat mínima dels ceps ha de ser de quatre anys, les ampolles han de ser noves, l’1 % dels beneficis del vi s’ha de donar per a caritat i cada set anys s’ha de deixar descansar la vinya perquè es regeneri. A més, tota la maquinària ha de ser netejada a fons i ha d’estar purificada completament.

Un dels personatges més populars del poble fou Pere Joan Barceló i Anguera (1687-1741), el Carrasclet, sobrenom que li venia de la professió, ja que era venedor de carrascles (carbó). Participà en la guerra de Successió al costat de Carles d'Àustria; va patir diversos empresonaments; s'incorporà a la lluita guerrillera; fou investit del grau de coronel i arribà a comandar 8.000 homes que dugueren a terme importants accions.
Paissatge del vi
DO Montsant
Audios
Fichier audio