CAPÇANES (PONT DEL TREN)

UNA VIA CAP AL MÓN

A finals del segle XIX el Priorat, igual com tot Catalunya, va patir una greu davallada econòmica que coincidí amb l’atac d’un insecte, la fil·loxera, que matava les vinyes. Això va suposar la despoblació del territori, però amb tot, la malaltia de la vinya en aquesta zona no va suposar tant abandonament com en els pobles de muntanya. Una de les diferències fou l’existència de la via del tren.

El ferrocarril, que es va inaugurar el 1891, va tenir un paper fonamental en la comercialització del vi i la seva qualitat. Era un mitjà ràpid i econòmic que enllaçava les àrees consumidores i les zones productores amb rapidesa i el vi arribava al seu destí en més bon estat.

Moltes cases comercials van instal·lar els seus magatzems prop de les estacions de tren. Recordem que el destí principal dels vins d’aquesta zona era millorar els vins d’altres procedències. La casa francesa Viôlet, per exemple, era un dels clients més importants i comprava grans quantitats de vi a la zona per elaborar el Byrrh, un vi tònic aperitiu molt popular a França. Aquesta empresa disposava d’estació de ferrocarril pròpia al seu celler de Thuir, prop de Perpinyà.

Paissatge del vi
DO Montsant
Audios
Fichier audio