MARGALEF

ELS MOLINS D'OLI

Margalef és un dels pobles que forma part de la Serra de Montsant. Antigament, segles enrere, la gent vivia als nuclis de població, però també als masos dispersos per la serralada. Conreaven tot allò que necessitaven per a la subsistència i els excedents es venien als mercats propers. Cada mas tenia els seus cups per elaborar el vi, mentre que les olives es portaven als molins dels pobles. A canvi d’una petita part de la producció els moliners s’encarregaven de la transformació del producte.

Al segle XVIII, d’acord amb la demanda internacional de vins i aiguardents, l’agricultura de la zona es va començar a especialitzar en la vinya. Al Montsant es troben cups per elaborar vi fins i tot a les coves. Les oliveres eren conreades a les perifèries de les finques, al voltant dels camins o a les vores dels marges. Al segle XIX la fil·loxera va matar les vinyes i van ser substituïdes per oliveres.

Al terme s’han trobat coves amb restes prehistòriques com la cova del Filador, uns dels jaciments de sílex mes importants del paleolític superior a Catalunya.

Paissatge del vi
DO Montsant
Audios
Fichier audio