RIU CORTIELLA

COSTERS DE LLICORELLA

La Denominació d’Origen Qualificada es caracteritza per una orografia molt irregular. Geogràficament coincideix amb bona part de les valls de la xarxa hidrogràfica del riu Siurana. El riu Cortiella, igual que el riu Montsant, és un afluent del Siurana que a la vegada desguassa al riu Ebre.

En els paisatges del Priorat es diferencien les plantacions més velles, situades als costers inclinats dels turons de llicorella, i les més noves ubicades en terrasses.

A la DOQ Priorat el conreu no és gens fàcil. La majoria de les tasques per conrear la vinya s’han de realitzar manualment, fins i tot s’utilitzen animals per llaurar. La producció d’aquestes vinyes és baixa i els raïms tenen elevades concentracions de sucre i taní. El sòl i el clima temperat mediterrani, sec, amb estius molt calorosos i hiverns freds, són els elements decisius per aconseguir uns vins d’alta qualitat molt tipificats.

La llicorella té una elevada capacitat d’infiltració d’aigua pluvial. En cas de pluges torrencials aquesta roca fa l’efecte teulada, és a dir, l’aigua s’escola superficialment i no afecta tant l’erosió. Com que no queda humitat a la superfície, el raïm no es podreix.

Paissatge del vi
DOQ Priorat
Audios
Fichier audio