ULLDEMOLINS

ELS MIRADORS DE L'OLI

A Ulldemolins hi ha una de les cooperatives del Priorat que elabora oli ecològic. El cultiu ecològic es basa en un treball que permet mantenir els ecosistemes mentre s’augmenta la fertilitat de la terra. No s’utilitzen ni adobs ni fertilitzants químics, tot és natural. Un 30% del total de la producció és oli ecològic, que conviu amb el cultiu tradicional, integrat o intensiu.

També hi ha conreu de vinya, d’ametller i d’avellaner. El vi s’empara sota la Denominació d’Origen Montsant.

Ulldemolins deu el seu nom als molins hidràulics que en altres temps hi havia al terme. Els estudis d'onomàstica suggereixen dues hipòtesis: els vuit molins que suposadament havia tingut la vila o, més probablement, l'existència d'una concentració de molins fariners en aquest lloc. L'elevat nombre de molins que van existir al curs superior dels rius de Siurana i de Montsant -Ulldemolins, Prades, Vilanova de Prades, la Febró, Siurana i Cornudella- s'explica perquè era el camí dels traginers que portaven el gra des de les terres de l'interior, on es produïen cereals, a la plana de Lleida i l'Aragó.

El municipi d'Ulldemolins té una gran bellesa paisatgística i es troba situada al bell mig de la vall del Silenci, anomenada així perquè la seva tradició eremita convida a la meditació. Al seu terme s’hi troben una bona quantitat d’ermites d’interès etnogràfic.

Paissatge del vi
DO Montsant
Audios
Fichier audio