FALSET (CASTELL)

UNA COMARCA, DUES DENOMINACIONS D’ORIGEN VITIVINÍCOLES

El Priorat és una comarca de Catalunya situada al sud de Tarragona, a 136 km de Barcelona. Tota la comarca es troba dins d’una conca única, la del riu Siurana, el qual té tres afluents principals: el Montsant, el Cortiella i la riera de Marçà. Té una superfície de 496,2 km2 i una població de més de 10.000 habitants, repartits en 23 municipis.

La comarca administrativa del Priorat té dues denominacions d’origen vitivinícoles: la Denominació d’Origen Qualificada Priorat i la Denominació d’Origen Montsant.

Una part del terme del Falset es troba dins la DOQ Priorat i la resta, dins la DO Montsant.
La Denominació d’Origen Montsant es va crear l’any 2001. Anteriorment, els seus vins sortien al mercat emparats sota la Denominació d’Origen Tarragona Subzona Falset.

La DO Montsant ocupa un territori molt heterogeni. Des dels municipis amb una gran tradició vitivinícola, com els del Baix Priorat, a d’altres com els del nord-est, on la poca producció va destinada a l’autoconsum. Està formada pels termes municipals d’Ulldemolins, Cornudella de Montsant, Pradell de la Teixeta, la Torre de Fontaubella, Marçà, Capçanes, el Masroig, els Guiamets, la Figuera, Cabacés, la Bisbal de Falset i Margalef. També s’hi inclou una part dels termes de Falset i el Molar i les finques que limiten dels municipis riberencs de Garcia, Móra la Nova, i també Darmós i la Serra d’Almos, nuclis de poblacions del municipi de Tivissa.

Paissatge del vi
DO Montsant
Audios
Fichier audio