cartellfiracapanes2014011_1.jpg
5a FIRA D'ARTESANS DE CAPÇANES
Diumenge 7 de desembre

A les 11 h, inauguració oficial i tallada de la cinta a càrrec de la Grossa de Nadal.

Durant tota la jornada, mostra d’oficis artesans, amb demostracions del treball a l’antiga de mestres carboners, boters, ceramistes, cistellers, filadores, forjadors i picapedrers.

Durant tota la jornada, visites guiades al Celler de Capçanes per conèixer el món i el treball del vi des d’una perspectiva històrica, agrícola i cooperativa.

Al llarg de tot el dia, al a sala d’actes del Casal, exposició ‘Les teixedes i Catalunya’.

A les 17 h, batucada i cercavila a càrrec dels Gegants de Capçanes.

 

Les teixedes i Capçanes

La serra de Llaberia és un dels espais naturals de Catalunya amb una important presència de teixedes, boscos de teixos, que són hàbitat de conservació prioritària a la Unió Europea.

Dins d’aquest espai natural, Capçanes compta en el seu terme municipal amb una teixeda i nombrosos grups de teixos, on es porten a terme un conjunt d’accions de protecció en el marc del projecte Life Taxus.

És per això que, en aquesta ocasió, us proposem una exposició sobre aquest interessant projecte de conservació de les teixedes de Catalunya.

Una mostra que permet comprendre el valor natural d’aquests boscos i, alhora, és un recorregut per la història de l’explotació forestal, que sempre ha considerat que la del teix és l millor fusta.


Mostra d’oficis artesans

La Mostra d’Oficis Artesans que us proposem al llarg de tot el dia us farà viatjar fins el segle XVIII. Així, podreu observar com era el treball del carboner fa 300 anys, en homenatge a la família del guerriller Carrasclet. Podreu gaudir de la construcció d’una bóta de vi a l’antiga, des del principi  fins al final del procés. Tindreu prop el cisteller, que ens mostrarà com es feien els cistells, les caragoleres i les posadores per a les carboneres. I podreu fixar-vos en com la filadora treballa la llana, el ceramista fa anar el torn de peu i el mestre forjador recargolava el ferro.  Tot plegat, amb les tècniques i maneres de tres segles enrere.


Oficis fills de l’entorn

Hi va haver un temps en què els oficis que es practicaven i dominaven en un lloc determinat  estaven directament relacionats amb les característiques del seu entorn natural.

Així, doncs, Capçanes, als peus de la serra de Llaberia, era terra de grans experts en l’explotació forestal i donava bons carboners, fusters, boters i llenyataires.  No és casual, per tant, que el fill més cèlebre de capçanes fos el guerriller Carrasclet, que, com el seu nom indica, era carboner de fusta de carrascla (o carrasca).

D’aquí que la 5a Fira d’Artesans us ofereixi una mostra d’aquests oficis artesans que, a Capçanes, han marcat l’evolució del temps i la natura, i sense els quals és del tot impossible entendre per què el nostre poble i el nostre entorn natural és com és avui en dia.