Centre d'Interpretació de la Tortuga a Marçà

tortuga0_1.jpg
L'objectiu del Centre de Cria i d'Interpretació de Tortugues de Marçà és la conservació de la tortuga mediterrània, una espècie protegida i en perill d'extinció. Es pretén fomentar la cria i la reintroducció d'aquestes tortugues al seu hàbitat quan ja tenen entre 3 i 5 anys i la seva closca és ben dura. Els visitants podran veure una cinquantena de tortugues mediterrànies, però hauran d'esperar uns mesos per aprofitar plenament el Centre que, després de gairebé cinc anys de feina, encara està inacabat.

El Centre de Cria i d'Interpretació de Tortugues de Marçà, al Priorat, ja està obert al públic. Els visitants podran veure una cinquantena de tortugues mediterrànies, però encara hauran d'esperar uns mesos per aprofitar plenament el centre, que està inacabat. Per als seus promotors, l'obertura de portes és un somni fet realitat després de gairebé cinc anys de feina.

Quan el Lluís deia que a Marçà hi vivia la tortuga mediterrània -una espècie protegida i en perill d'extinció- molts l'escoltaven amb incredulitat. Ara, la gent ve expressament a veure aquesta tortuga.

Segons Lluís Pena, tècnic del Centre de Cria i d'Interpretació de Tortugues, el veritable objectiu és la conservació de la tortuga mediterrània, i per això cal fomentar la cria i la reintroducció de l'espècie. Quan tenen entre 3 i 5 anys és el moment òptim per deixar-les anar, perquè la closca ja és ben dura. A partir de l'any que ve, es començaran a alliberar els primers exemplars a petita escala i de forma controlada.

L'alcalde de Marçà, Josep Maria Piqué, afirma que, "atès que les tortugues mediterrànies hivernen durant sis mesos, una de les idees de futur és introduir varietats exòtiques que atreguin el visitant tot l'any. A més a més, aquest centre ja pot oferir l'atractiu del parc de les olors, una gran jardinera amb plantes aromàtiques amb què es pretén impulsar un projecte de coneixement d'aquesta flora. Tot i tenir ben adequat l'espai exterior, encara queda molta feina per fer.