LA VILELLA ALTA

PA, VI I OLI
La fundació de la Vilella Alta data de l'any 1286 i és obra de la cartoixa d'Escaladei. La seva història va lligada estretament a la del monestir. Probablement, els primers pobladors foren famílies vingudes del poble veí de Montalt, quan els monjos oferien terres a tots els qui voluntàriament abandonessin el lloc.

Al llarg del segle XVII, surt anomenada indistintament Vilella d'Amunt i Vilella de Dalt. A finals de segle abunda el de la Vilella Alta, que s'imposa definitivament a començament del segle XVIII i al llarg del segle XIX. D’aquesta època el poble conserva interessants portalades.

Antigament les cases produïen una mica de tot, però a partir del segle XVIII va començar a predominar el conreu de la vinya. El conreu del blat va desaparèixer a finals del segle XIX, però la producció de la fruita seca va ser molt important durant el segle XX mentre la vinya estava de davallada.

La cooperativa de la Vilella Alta es va constituir l’any 1933 com a Sindicat d’agricultors i avui té un molí d’oli.

La producció de l’oli d’oliva s’ha mantingut i ara, juntament amb el vi, està agafant molta empenta. Els olis del Priorat estan emparats sota la DO Protegida Siurana encara que mostrin elements diferenciadors com són el seu caràcter dolç i la seva estabilitat.
Paissatge del vi
DOC Priorat
Audios
Audio file